Stanley Kubrick’in Hayatı ve Yönetmenlik Başarısı

Sıradaki içerik:

Stanley Kubrick’in Hayatı ve Yönetmenlik Başarısı

e
sv

Biyosfer 2’nin Amacı Nedir ve Nasıl Yapılmıştır?

75 okunma — 27 Kasım 2022 23:09

Biyosfer 2

Biyosfer 2, bütün bir ekosistemi simüle etmek için inşa edilmiş bir tesistir. Arizona’da Küresel Enerji Ağı (GEN) tarafından oluşturulmuş ve 1991 yılında açılmıştır. Biyosfer 2 projesi, Dünya’daki yaşamı simüle ederek uzayda nasıl hayatta kalabileceğimizi anlamamıza yardımcı olmuştur.

Biyosfer 2, kendi türünde dünyanın en büyük bilim tesisidir.

Biyosfer 2 kendi türünde dünyanın en büyük bilim tesisidir. NASA, Stanford Üniversitesi ve diğer kuruluşlar tarafından uzun süreler boyunca aşırı koşullar altında Dünya’daki yaşamı incelemek üzere Arizona çölünde inşa edilmiştir. Biyosfer 2 dört ayrı ekosistemden oluşmaktadır: kapalı bir cam kubbenin içinde bir okyanus, göl ve yağmur ormanı; kubbenin dışında bir çöl; ve içinde Dünya’nın atmosferini mümkün olduğunca yakından taklit edecek başka bir biyosfer.

Biyosfer 2’de her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için bilim insanları birkaç yıl boyunca (toplam 10 yıl) her ekosistemin içindeki sıcaklık, nem ve CO2 seviyelerini izlemek için sensörler kullandılar. Ayrıca ozon gazı veya karbon monoksit (CO) gibi kirleticileri tespit eden cihazlarla içerideki hava kalitesini de izlediler. Öğrenciler bu gazların bitki büyüme oranlarını nasıl etkilediğini kendi sınıflarındaki çalışma odalarında izleyebildiler.”

Projenin yapay, maddi olarak kapalı bir ekolojik sistem ya da vivaryum olması amaçlanmıştır.

Projenin yapay, maddi olarak kapalı bir ekolojik sistem veya vivaryum olması amaçlanmıştır. Biyosfer 2 Arizona’da inşa edilmiş ve 1991 yılında açılmıştır. İnsanlar için bir yaşam alanı değildir; bunun yerine su ürünleri yetiştiriciliği, hidroponik, biyoreaktör kültürleri (mikroorganizmalar dahil), “yağmur ormanları” adı verilen canlı hayvan koleksiyonları ve muhafazalar içinde büyümeye uyarlanmış bitkiler içeren bilimsel laboratuarlar ve bitki-hayvan ekosistemleri sistemlerini kullanarak Dünya’daki yaşamı simüle eder. Proje, karmaşık ilişkilerin doğal ortamlarında en az insan müdahalesi ile incelenebileceği bir ortam sağlamayı amaçlamaktadır.

Bilim ekibi, genetikten zoolojiye, meteoroloji ve ekolojiye kadar uzanan uzmanlıklarıyla katkıda bulunan dünyanın dört bir yanından biyologların yanı sıra Biyosfer 2’nin kapalı ortamındaki yaşamın tüm yönleri için bilgisayarlı kontroller tasarlayan mühendisleri de içeriyordu

Dünya’nın kendisi de kapalı bir ekolojik sistemdir.

Dünya’nın kendisi kapalı bir ekolojik sistemdir. Yaşamı desteklemek için gerekli tüm unsurları içerir, ancak herhangi bir yaşam içermez. Dünya, mükemmel haliyle yaşam için gerekli olan tüm unsurlara sahiptir, ancak üzerinde hiçbir canlı ortaya çıkmamış veya burada hayatta kalamamıştır.

Bugün bildiğimiz şekliyle dünya, birbirleriyle ve bu sistemi oluşturan diğer bileşenlerle (örneğin yerçekimi) etkileşimlerinden kaynaklanan belirli özelliklere ve davranışlara sahip birçok bileşenden oluşan karmaşık bir sistemdir. Bu nedenle, bu karmaşık sistem, sınırları içindeki farklı nesneler arasındaki kütle yoğunluğu farkı (yükseklik), deniz seviyesinden farklı yükseklikteki iki yer arasındaki sıcaklık farkları (rakım), vücudunuzun yerçekimi alanı içinde farklı yükseklikteki iki yer arasındaki basınç farkı gibi bir veya daha fazla bileşenin bazı yönlerini değiştirerek zaman içinde değişebilir.

Projenin 1991 yılında tamamlanmasından bu yana bina, uzun vadeli uzay keşif deneyleri ve iklim değişikliğinin etkilerine odaklanan araştırmalar da dahil olmak üzere birçok farklı bilimsel çalışma için kullanıldı.

Biyosfer II projesinin başlangıçta iki yıl sürmesi planlanmıştı ancak proje kırk yıldan fazla sürdü. Bunun nedeni, gezegenimizdeki çevresel sorunları nasıl önleyebileceğimizi ve azaltabileceğimizi incelemek amacıyla Dünya’nın ekosistemini taklit etmek üzere tasarlanmış olmasıydı.

Buna ek olarak, Biosphere 2’de yürütülen araştırmalar, Mars City One (önerilen bir koloni) ve Moon Village (Elon Musk tarafından geliştirilmekte olan) gibi gelecekteki yaşam alanları için tasarım ilkeleri de dahil olmak üzere, uzay araştırmaları için yeni teknolojilerin geliştirilmesine büyük katkı sağlamıştır.

Arizona’daki Biosphere 2 tesisi, uzaydaki yaşamı simüle ederek uzayda nasıl hayatta kalabileceğimizi anlamamıza yardımcı olabilir.

Arizona’daki Biosphere 2 tesisi, Dünya’daki yaşamı simüle ederek uzayda nasıl hayatta kalabileceğimizi anlamamıza yardımcı olabilir.

İnsanların uzayda nasıl yaşayabileceğini ve çalışabileceğini taklit eden, sürdürülebilir bir çevreye vurgu yapan kapalı bir ekolojik sistemdir. “Star Trek’in gerçek hayat versiyonu” olarak tanımlanmıştır.

Sonuç;

Bu proje büyük bir başarı elde etti ve bugün birçok bilimsel çalışma için kullanılmaya devam ediyor. Uzaydaki yaşamı simüle ederek uzayda nasıl hayatta kalabileceğimizi anlamamıza yardımcı olabilir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli