Uzayda çalıştırma yasal çerçeve

Sıradaki içerik:

Uzayda çalıştırma yasal çerçeve

e
sv

Güney Amerika tarihi

22 okunma — 16 Aralık 2022 21:03
Güney Amerika tarihi

Güney Amerika Tarihi

Güney Amerika, uzun ve ilginç bir tarihe sahip canlı bir ülkedir. Bin yılı aşkın bir süre önce İnka ve Aztek İmparatorluklarının en eski uygarlıklarından beri insan yerleşimi gördü. Kıtaya ilk kez 1492'de ayak basan, kıtanın kendilerine ait olduğunu iddia eden ve zengin kültürel mirasının temellerini atan İspanyollar ve Portekizliler oldu.

İnka İmparatorluğu

İnka İmparatorluğu, şu anda Peru ve çevre ülkelerde bulunan And Dağları'nı kapsıyordu. Tören merkezlerini ve İnka yerleşimlerini birbirine bağlayan geniş bir yol ağıyla İnka İmparatorluğu katlanarak büyüdü ve o zamanlar dünyanın en büyük imparatorluklarından biri haline geldi. Zenginlikleri, çıkardıkları altın ve gümüşün bolluğundan ve Machu Picchu gibi mimari harikalarından geliyordu. Ne yazık ki, 16. yüzyılda İspanyolların gelişi yeni bir güç çağı getirdi ve İnka İmparatorluğu yıkıldı.

Portekiz ve İspanyol İmparatorlukları

15. yüzyılın sonlarında, Portekiz ve İspanyol İmparatorlukları, Güney Amerika'nın geniş alanları üzerinde hak iddia etti. İki ülke sınırları konusunda anlaşmazlığa düşerken, her ikisi de kendi kolonilerinin ekonomilerine önemli yatırımlar yaptı. 18. yüzyıla gelindiğinde, bu koloniler İspanyol ve Portekiz pazarlarına yoğun bir şekilde yatırım yapmış ve ekonomik olarak bağımlı hale gelmişti.

Avrupa'dan bağımsızlık

19. yüzyılın başlarında, Güney Amerika kolonileri Avrupa'dan bağımsızlıklarını kazandılar. Bu, onlarca yıl süren uzun ve meşakkatli bir süreçti, ancak yeni kurulan ülkeler kısa sürede kendi hükümetlerini kurdular ve modern Güney Amerika uluslarının temellerini attılar. 20. yüzyılın başlarında, bazı uluslar diktatörlükler kurarken diğerleri demokratik yollar izlediğinden daha fazla değişim gördü.

Güney Amerika Bugün

Bugün, Güney Amerika birçok farklı kültüre ve deneyime ev sahipliği yapmaktadır. Brezilya'nın plajlarından ve ormanlarından Peru'nun yüksek ovalarına kadar kıta, keşfedilmeyi bekleyen fırsatlar ve deneyimlerle doludur. Zengin tarihi ve kültürü, canlı şehirleri ve büyüleyici doğa harikaları ile Güney Amerika keşfedilmeye değer bir kıtadır.

Temel Çıkarımlar:

  • Güney Amerika, İnka ve Aztek İmparatorluklarından beri yerleşim görmektedir.
  • İspanyollar ve Portekizliler, 15. yüzyılın sonlarında kıta üzerinde hak iddia ettiler.
  • 19. yüzyılın başlarında, Güney Amerika kolonileri Avrupa için savaştı ve bağımsızlıklarını kazandı.
  • Bugün Güney Amerika, canlı bir kültür ve deneyim karışımına ev sahipliği yapıyor.

Güney Amerika, Büyük Okyanus’un bu yöndeki kıyılarında bulunan ve en çok Kuzey Amerikalılar tarafından ziyaret edilen güzel bir bölgedir. Güney Amerika, zengin ve çeşitli bir tarihe sahiptir. Birçok Güney Amerika ülkesinin, kültürleri ve insanları oldukça benzersizdir.

Güney Amerika’nın tarihi, Mısır ve Mezopotamya’daki ilk göçmenlerin oraya geldiği zamana kadar uzanmaktadır. O dönemde bu bölgede Muisca, Inca ve Arawak toplulukları yaşamaktaydı. Orta Çağ’da ise Portekiz’in denizcisi olan ünlü gemi kaptanı Pedro Cabral ve diğer denizciler Güney Amerika kıyılarına yerleşmişlerdi.

Kolombus, gezisini tamamladığında Güney Amerika’ya oradan giden İspanyollara dayanan sömürgecilik hâkim oldu. Daha sonra İngilizler, Fransızlar, Hollandalılar, Hırvatlar ve diğer küçük Avrupalı milletlerin etkisi ile farklı sömürgeci devletlerin kurulmasıyla Güney Amerika, tarihinde yeni bir dönüşüm içine girdi.

20. yüzyıla gelindiğinde, Güney Amerika neredeyse tüm ülkelerine yakın siyasi ve ekonomik özgürlüklere kavuşmuştur. 2002’de Güney Amerika, Küba bağımsızlığının onaylanmasıyla tarihinin sonraki dönemini görür.

Güney Amerika’nın eşsiz menşei tarihini, bu bölgedeki melez kültürlerin kültür, tarih, arkeoloji ve mimari üzerindeki derin etkisine sahip olmak için ziyaret etmeyi hak ediyor. Güney Amerika kültürü, tarihi ve doğal güzellikleriyle anılan bir yerdir. Her türlü zenginliğe sahip bu güzel bölgeyi keşfetmek için çok fazla neden var.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli