Gezegenler ve Uydular

Sıradaki içerik:

Gezegenler ve Uydular

e
sv

İlk insan yapay uyduya gönderilişi

30 okunma — 16 Aralık 2022 21:09
İlk insan yapay uyduya gönderilişi

Yapay Uydulara İlk İnsan Gönderildi

İnsanoğlu uzayın en karanlık sınırlarının ötesine yeni bir kilometre taşıyla ulaştı. 3 Aralık 2020'de iki Japon astronot, yapay bir uydu üzerinde dünyanın ilk insanlı uzay uçuşu görevini kutlamak için Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderildi.

Geçmiş ve Hazırlık

Görev yaklaşık beş yıldır hazırlık aşamasındaydı ve görevin başarısını garanti altına almak için bir dizi farklı test yapıldı. İki astronot, Kotia Noguchi ve Yoshio Fujimoto, bir uzay uçuşu görevine uygunluklarını kontrol etmek için kapsamlı fiziksel ve psikolojik testlere tabi tutuldu.

Kalkış ve Yolculuk

Yolculuk, 3 Aralık 2020'de, Komutan Kotia Noguchi komutasındaki ve Uçuş Mühendisi Yoshio Fujimoto'nun pilotluk yaptığı Japon Uzay Ajansı misyonunun, güneybatı Japonya'daki Tanegashima Uzay Merkezi'nden H-II Transfer Aracı-6 roketiyle fırlatılmasıyla başladı.

Sonraki dört gün, astronotlar uzay gemisinde 250 mil yüksekliğindeki bir yörüngede bulunan Uluslararası Uzay İstasyonuna ulaşmak için dönme ve sarmal gibi bir dizi manevra yaparak geçirdiler.

Uluslararası Uzay İstasyonuna Varış

8 Aralık 2020'de uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştı ve böylece dünyanın yapay bir uyduya yönelik ilk insan misyonu oldu.

İstasyona vardıklarında Komutan Kotia Noguchi ve Uçuş Mühendisi Yoshio Fujimoto, istasyonda üç Rus kozmonot ve iki Amerikalı astronot tarafından karşılandı.

Önemli Başarı

Bu görevin tamamlanması, uzay araştırmaları tarihinde insanoğlunun gezegenimizin en uzak sınırlarının ötesine ulaşma yeteneğine sahip olduğunu gösteren önemli bir dönüm noktası oldu.

Bu görev, hassasiyetlerinin ve gelişmiş uzay teknolojisi ve keşiflerine odaklanmalarının bir kanıtı olduğu için Japon Uzay Ajansı için özellikle önemlidir.

Sırada ne var

Misyonun başarısı, gelecekteki uzay misyonları için sağlam bir platform oluşturdu.

İleriye bakıldığında, 2025'te gerçekleşmesi planlanan Mars'a insan astronotları çıkarma görevi de dahil olmak üzere daha fazla görev planlanıyor.

Bu arada, iki Japon astronot önümüzdeki birkaç hafta boyunca Uluslararası Uzay İstasyonunda çalışmaya ve keşfetmeye devam edecek. Kaşif – adlı insanlı yapay uydu 21 Kasım 2020’de göklerden fırlattı. İlk kez uzay gemisi tarafından yandılarak atılan yapay uydu, iki ülke arasındaki ortak çalışmalar hakkında önemli bilgi sağlamaya işaret ediyor.

Kaşif, Ulaştırma Ve Haberleşme Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından, Çelebi İstanbul Havalimanı’nda Kızılay Adem Yavuz Uydu Fırlatma Merkezi tarafından fırlatıldı. Würzburg, Almanya’da yapılan işbirliği sayesinde geliştirilen avcı-takipçi uydu, araştırma amaçlı bilgisayar ve navigasyon teknolojisinde uzman Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ortaklığında ürettirilmişti.

Uzay gemisine binerek fırlatılan Kaşif, daha sonra Güneş’in ve Ay’ın etkisi nedeniyle polar güzergâhına sahip 18Kw’lık gücüne ulaşacak. Yapay uydu, TİBAda kurulan Polonya ile TÜBİTAK UZAY AR-GE Merkezi’ndeki Büyük Veri Analitiğine dayanarak yüksek hassasiyet göstererek göçebelerin, földete tutunan hareketlerin ve karmaşık yapıların çözümlenmesi, tespit edilmesi ve bilimsel araştırmaların yapılması için gerekli bilgiyi toplayacak.

Hükümet tarafından desteklenen bu ortak projeye katkı sağlayan üçüncü taraflar şu anda İstanbul Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, ODTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’dir. Yapay uyduya gönderilen Kaşif, Türkiye’nin ayaklarını uzaydaki teknolojik gelişmelere ayak basmasını sağlayacak.

Kaşif’in önemi, dünya ve yerkürenin teknolojik gelişiminin katlanılabilecek ölçüde artmasının sağlanmasıdır. Durumun gerçeğini ortaya koyan bu insanlı yapay uydu hem arkeolojik açıdan hem de diğer verilerin toplanması için önemli bir araç olacak. Bu sayede biliminsanları hem çözülemeyen bilimsel sorun ve problemlerin üstesinden gelmeyi amaçlamış olacak.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli